Øjet slår smut på en septemberdag fra Nab over Svelmø og Avernakø til Ærø.

Uden store armbevægelser, sød og smuk og frodig. Derfor vil Sydfyn få dig til at sænke skuldrene, slappe af og alligevel sige Whauw! Der er så meget naturlig skønhed på egnen omkring Faaborg og Svendborg at det bliver svært at pege på et område i Danmark der kan matche det, eller som har bedre forudsætninger for at danne rammen for rekreation på den fede måde: her er det svært at være sur eller blive stresset. 

Faaborg er en lidt overset perle

Heldigvis har der aldrig været meget drama i Faaborg. Nej, det er ikke sandt – selvfølgelig er den dramatiske danmarkshistorie ikke gået uden om Faaborg, men det er efterhånden meget længe siden at byen er blevet belejret af svenskere, blevet beskudt eller er brændt. I dag er Faaborg et smukt og fredeligt sted med en vidunderlig beliggenhed ud til Lillebælt og byen har et af de fineste købstadsmiljøer. Faaborg har også den sidste rigtige byport på Fyn. Strengt taget er det ikke helt korrekt, for der findes faktisk også en militær fæstningsport i voldanlægget i Nyborg. Men den i Faaborg er en “rigtig” byport. Den er fra middelalderen, den er civil og den er absolut også fredelig.

Faaborg er en by, der virkelig oser af atmosfære. Torvet er helt klart det naturlige sted at starte sin opdagelsesvandring gennem byen og også et naturligt sted at snuppe en kop kaffe, en is eller måske en øl mens man roligt betragter de mennesker som passerer forbi. Vesterport står ude i den vestlige del af det gamle centrum, det tager mindre end 5 minutter til fods fra Torvet. Porten indbyder til at gå igennem dem og fortsætte sin opdagelsesrejse ned mod havnen. Alligevel er det nok bedre at svinge til venstre lige inden, ned mod havnen, og så følge Holkegade tilbage.

Så kommer man forbi nogle af de fineste gamle bindingsværkshuse der står tilbage fra det 18. århundrede og retur til Torvet. 

Faaborg: et tårn uden kirke og en kirke uden tårn

Den videre opdagelsestur kan passende fortsætte østpå, forbi Faaborgs vartegn, kirketårnet i Tårngade. Tårnet står tilbage efter at Faaborgs første kirke på stedet blev revet ned og stenene brugt til at bygge et nyt rådhus. Denne kirke var oprindeligt viet til sankt Nikolaj – ja, det er ham vi i dag også kender som Sankt Nikolaus, altså julemanden. Længere sydpå, ud mod Sundet lå der i middelalderen et kloster med hospital, men det blev nedlagt efter reformationen. Byen fik så lov at beholde klosterkirken, der i dag er byens kirke, men hvor er tårnet? Logik for perlehøns. Man beholdt den bedste kirke og det bedste tårn, som lige siden har tjent som sømærke, udkigspost og brandvagt og som også stadig rummer byens stormklokke der skulle ringe i tilfælde af ildebrand. Desværre var der ikke meget held ved det – byen brændte mindst fire gange, sidste gang i 1728.

Skulle du have lyst til at lære byen eller egnen eller andre steder på Sydfyn lidt bedre at kende, kan man engagere en lokal guide, et sortiment af ture finder du her  og her

Havnen og havet

Havnen ligger smukt og i læ af Bjørnø og Horneland og den er et godt afsæt hvis man sætter pris på at forsøge sig med med Ø-hop. Der er afgange til Søby på Ærø, til Lyø, Avernakø og Bjørnø og i mange tilfælde er det en god ide at tage en cykel med. Øerne udenfor Faaborg kan udforskes på et par timer inden man tager færgen tilbage gennem dette smukke, smukke farvand med udsigt til Dyreborg mod vest og Nab mod øst. 

Men der er selvfølgelig mange andre muligheder for at nyde solen og havet. Havbadet umiddelbart øst for havnen er et populært sted at få sol på kroppen og dyppe sin vinterblege hud. Hele området er et eldorado for folk med saltvand i blodet. 

Det Sydfynske Øhav er nemlig enestående i verden med sine små øer med løvskove, klinter, strandenge og sandstrande – Danmarks svar på den svenske skærgård. Der er gode muligheder for lystsejlere, for dykkere og undervandsjagt, for havjagt, kitesurfing, lystfiskeri, sejlads med havkajakker. Og så kan man endda vælge at vende ryggen til havet og finde lige så mange smukke steder inde i landet.

Fra Faaborg til Svendborg

Egnen mellem Faaborg og Svendborg er en af de smukkeste i landet. Fra halvøen Nab får man udsigten over øerne og det forkromede blik helt over til Ærø, som engang var sit helt eget hertugdømme med en hertug, der holdt hof i Søby. Dette er et af de smukkeste steder i Danmark hvor man kan tilbringe sine dage med at mærke sol og vind og vandre eller cykle under en himmel der spejler sig i Lillebælt. Lige før Fjellebroen kommer man til det gamle Nakkebølle Sanatorium – en tid lang sat til salg som en af Danmarks dyreste ejendomme, så nedsat til 80.000.000,- og vistnok igen senere. Dette er ikke det rigtige Nakkebølle, som i stedet skjuler sig bag en række træer, når man kommer igennem Åstrup på vej mod Svendborg. Engang en renæssanceborg som tilhørte Jacob Brockenhuus, og med et halvt årtusinde på bagen men stadig en smuk bygning som det desværre er svært at komme hen til. Ejerne værdsætter deres privatliv. Andre store herregård på Sydfyn er det lettere at komme tæt på: Hesselagergård, Broholm, Hvedholm, Krengerup, Glorup, Holckenhavn og det store, flotte Hvidkilde som troner utrolig smukt på strækningen mellem Ollerup og Svendborg.

Øhavsstien

For hardcore naturelskere er der selvfølgelig muligheden for at følge Øhavsstien eller Østersøruten. Øhavsstien er en vandrerute som man også kan følge på cykel, selv om man må indstille sig på at man en gang imellem må stå af og løfte sin stålhest over et gærde eller ad stier igennem et sumpet område. En gang imellem vil der også være en krævende bakke. Ruten starter ved Falsled, lidt vest for Faaborg og og leder rejsende igennem de smukkeste dele af landskabet og forbi nogle af de mest interessante sights i området. Ved Faaborg kommer man for eksempel rundt om Sundet. 

Sundet gør i første omgang ikke meget stads af sig. Set fra landevejen er det en lav sø, nærmest bare et større vandhul i et større engområde. Men Sundet er meget mere. Oprindeligt var dette en gammel fjordarm, som længe bevarede forbindelsen til havet. Efter krigen blev det tørlagt i en periode, men er nu givet tilbage til naturen. Ruten rundt  tager godt ½ time til fods i fladt terræn og på gode stier og den er langt mere tilfredsstillende og charmerende end man skulle tro, når man kører forbi og ser området fra vejdæmningen.

I Svendborg deler Øhavsstien sig i tre. En fører mod nord og ender i Lundeborg, en anden fortsætter til Langeland, og den 3. laver et ø-hop og slutter på Ærø. Vil man have et lidt højere tempo på sin cykel, så er Østersøruten et godt alternativ.

Egense, mellem Faaborg og Svendborg

Østersøruten

Østersørutens 10. etape dækker området mellem Assens og Svendborg og på strækningens 2. del følger den en af de lækreste cykelruter man kan tænke sig. Man kommer forbi Fjellebroen. Smukt!! og Egense. Smukt!! og kører lands Svendborgsund. Smukt!! Dette er stykket mellem Vester Åby og Svendborg. Der et godt alternativ til det første stykke af ruten. Følg landevejen mod øst ud af Faaborg og drej efter ca. 5 km. til højre, ned mod Nab, sving mod øst og zig-zag dig så ad de små veje i retning mod Fjællebroen.

Udsigten fra Nakkebølle over mod den lille lystbådehavn ved Fjellebroen

 Her møder du Østersøruten igen. Undervejs kommer du igennem et frodigt, bakket landskab med det ene fantastiske udsigtspunkt ud over Øhavet efter det andet. Få steder er landskabet så afvekslende som her. Bakkerne er ikke stejle, høje og krævende men sjove at klatre over for at finde hvad der er på den anden side.  

Søulkenes Svendborg  

Atmosfæren i Svendborg dufter af saltvand. Byen har ikke kun været et historisk centrum for skibsbygning og danske rederier. Her grundlagde Mærsk McKinneys far og bedstefar det, der senere skulle blive til verdens største rederi, Maersk. Byen er stadig et centrum for søfart. Her ligger SIMAC, som er landets førende institution for uddannelse af maskinmestre og søofficerer. Og her ligger også Ring-Andersens Skibsværft, byens sidste rederi ud af omkring 20 og det er et af verdens førende når det gælder reparation og vedligeholdelse af bevaringsværdige træskibe. 

Byen ligger smukt ved Svendborgsund, og færgerne sejler stadig hver dag den smukke tur ud til øerne. Man kan komme til Skarø og Drejø med færgen Højestene, og ruten gur ud under broen, vestpå gennem sundet og rundt om Tåsinge, en af de smukkeste ture i landet. Om sommersæsonen sejler den historiske damper Helge med gæster mellem Svendborg, Vindeby, Grasten og Troense og videre til Valdemars Slot. Hvis man ikke er lokalkendt – på den tur starter man på Fyn og lægger undervejs til på Tåsinge, Fyn  og Thurø før man efter en lille time ender ved måske den største seværdighed på Tåsinge, Valdemars Slot. Der er tid til at besøge slottet og man kan også kan gå de 2-3 kilometer til det meget smukke og idylliske Troense langs kysten og så tage med Helge tilbage.

Frederiksøen

I dag er der der ikke mange rederier og værfter tilbage. Der er ikke så mange sømænd som der har været, og Svendborg har vistnok måttet afstå den lidt tvivlsomme førsteplads som den by i Danmark, der havde flest værtshuse pr. indbygger. Men en vandring langs havnefronten vil hurtigt vise dig, at atmosfæren stadig er der og der er heller ingen mangel på hyggelige vandhuller. Du kan for eksempel tage omvejen over på Frederiksøen og besøge Kammerateriet. Indtil 90’erne lå Svendborg Stålskibsværft her stadig, og man kan stadig se hvor skibene blev bygget. På øens østside ligger Ring-Andersens værft, og går man helt rundt – og det tager kun 5 minutter – vil man næsten altid kunne se et træskib med 2 master ligge til kaj og vente på at blive istandsat. Kunderne kommer ikke kun fra Danmark, men blandt andet også fra Tyskland, Holland og England. Værftet er kendt for dygtighed og imødekommenhed når det gælder om at finde en løsning for de mere eller mindre alderstegne skibe af træ.

Fyn rundt for gamle damer

Fortsætter man et par hundrede meter langs kajen mod vest så passerer man færgelejet for Ærøfærgen og runder havnens vartegn, det gule pakhus. Her finder man også Træskibsbroen på det sted, der i folkemunde hedder mudderhullet. Denne del af Svendborg Havn er historisk på flere måder. Dels kan man her se et lille stykke af hvordan sådan en havn i en lille provinsby måske har set ud for nogle hundrede år siden. Ingen store stenmoler, som vi kender det fra Vestkysten. Huse med lange forhaver ud til sundet og så en mindre bådebro på træpæle, der er banket ned i havbunden. Diskret og idyllisk.

Træskibsbroen er stedet hvor starten hvert år i uge 30 går for en historisk regatta, der hedder Fyn Rundt for Bevaringsværdige Træskibe. De fleste skibe er opkaldt efter kvinder og byen har har en svaghed for ærværdige gamle damer af træ, og også for dem af jern. Oppe i byen, kun et par hundrede meter borte, ligger Restaurant Børsen med Martha-stuen. Lokalet er udstyret maritimt og opkaldt efter det gode skib Martha fra filmen af samme navn fra 1967 med en perlerække af den tids folkekære skuespillere, Poul Reichardt, Ove Sprogøe, Preben Kaas, Karl Stegger og mange flere. Der er dannet en lokal forening, der hvert år sørger for at holde mindet i live og spise og især drikke godt. Og det kan de besøgende også gøre i lokalerne resten af året.

Svendborgs ynder

I Svendborg er det hyggen og atmosfæren, der tæller. Torvet, Møllergade og gyderne omkring Skattergade og Korsgade er maleriske og oser af atmosfære. Byen er den ene af kun to Citta Slow i Danmark, og du vil opdage at det er nemt at hygge sig i Svendborg og at der er ikke langt mellem de små, sjove spisesteder i centrum – har man sagt farvel til stress er Svenborg ikke stedet at lede efter den og få succes.

Ønsker man at supplere hyggen med åndelig næring, så ligger digteren Johannes Jørgensens barndomshjem i Bagergade, kun få minutters gang nordøst for det historiske torv. Her er der indrettet mindestuer for byens berømte søn, som levede sine sidste år i sit gamle barndomshjem indtil sin død i 50-erne. Af en eller anden grund slog han stærkere i igennem i udlandet end i Danmark. Men i Svendborg huskes han stadig.

Således forfrisket i krop og sjæl kan turen fortsætte enten mod Langeland eller svinge mod nord i retning af Nyborg. Uanset hvilken vej man vælger, så er der øjenguf i vente og gode historier at finde og der er guider som kan fortælle lidt mere og lidt bedre end det, du kan finde på nettet. Her er en oversigt  for resten af Fyn