Stokroser, toppede brosten, vafler med lækker is med skum og pynt, svaner, ællinger, dannebrogsflag mod grøn og blå baggrund, bindingsværk og musik i gaden eller parken. Det hele er en del af den dejlige, danske sommer. Det og mere til kan du opleve i Odense.

Kan du huske plakaten med betjenten, der stopper trafikken, for at en andefamilie kan få lov at gå uskadt over vejen. Det er hverken ren romantik eller falsk reklame for Danmark. Med jævne mellemrum dukker tilsvarende historier op i forskellige varianter, men det er ganske ægte og kendetegnende for det at være dansk. Noget andet der kendetegner ferier i den danske sommer er: nydelse. Hvornår gik du sidst en tur i en ny by, eller i din egen by for den sags skyld  og brugte tiden på bare at indsnuse byens stemning? Måske gør du det også mest, når du er på ferie. Sådan er der mange, der har det. Hvad enten du er turist i Odense eller du bor her, så er der mange gratis muligheder for nydelse i byen. 

Toppede brosten med farverige blomster

Gå f.eks. en tur ned gennem Odenses Paaskestræde, så får du hele købstadsstemningen for fuld power. Smukke stokroser i blomst op af de farvede husfacader. Er det ikke stokroser, er det duftende roser med et væld af flotte blomster. Husene ser ud til at have lavt til loftet, de lyser langt væk af at have adskillige år på bagen, for nogle af dem et par hundrede af slagsen. De, der bor i husene, kan man let forestille sig, må opleve, at turister ser gaden som en del af et levende museumsmiljø, men det er den så langt fra. Paaskestræde er i høj grad en gade med almindelige boliger og almindelige mennesker. Og nej, gaden er ikke opkaldt efter den kirkelige højtid Påsken, men efter en af middelalderens byfogeder, der hed Lauritz Paaske. Han ejede en gård i gaden, der i eftertiden blev navngivet efter ham. Men kigger du dig omkring, så ligger der ikke mindre end 3 kirker ret tæt på Paaskestræde, så tanken om, at der ville være en forbindelse til kirken, tror jeg mange godt vil kunne forstå. Men nu kender du den rigtige oprindelse af navnet på gaden. Måske du kan imponere andre med din viden?

Nogle af de specielle detaljer, som flere danske købstæder byder på, er også de flotte gadespejle, sladrehankene, der afslører, hvad der foregår i gaden, uden at beskueren indenfor behøver at afsløre sin nysgerrighed og interesse i livet udenfor vinduerne. Lidt snedigt. Er det en nymodens ting? Nej, bestemt ikke. Gadespejle blev populære omkring midten af 1800 tallet. Hvorfor ved jeg ikke, men mit gæt er, at der var kommet en økonomisk mulighed i datidens samfund så flere havde mulighed for at investere i den form for luksus, som et gadespejl vel må have været. Typisk sidder gadespejlene to og to i en vinkel, der gør, at personen indenfor kan kigge i begge gadens retninger. Gadespejle kan du se mange flotte af netop i Paaskestræde i Odense. Men husk, du skal ikke stoppe op for at spejle dig i dem, medmindre du er parat til måske at vinke til ejeren, der måske er hjemme og netop har lagt mærke til dig i gaden.

En tur ned ad Paaskestræde en sommerdag i Odense er tæt på ren idyl. Husene har du i mange nuancer og farver. Gult, hvidt, rødt er kun nogle af farverne. Nogle huse er med og andre er uden bindingsværk og mange af husene er dækket af smukt blomstrende roser og stokroser. Gaden er brostensbelagt og det er næsten som om, man kan høre tidligere århundreders børn i træsko løbe gennem gaden. I hvert tilfælde kan man let forestille sig lyden, som den må have lydt tilbage gennem netop århundreder.

Den gamle fattigskole tæt på gadehjørnet Skjolden er en af de flotte renæssancebygninger i Odense. Og for at du ikke skal være i tvivl om, at Odenses kendte bysbarn H.C. Andersen gik i skole der, er der sat en mindeplade på bygningen, der fortæller, at han var en af de træskoklædte drenge i gaden. “Her løb jeg om med Træsko på og gik i Fattigskole” – sådan skrev han selv i et af versene i digtet Odense, som han skrev sent i livet, nemlig i 1875, kun et halvårs tid før han døde.

Odense Å

For enden af Paaskestræde er Odense Å og lige nedenfor Paaskestræde er der etableret en kopi, af et vaskested, som vi i dag forestiller os, at det har været op gennem de århundreder, hvor der ikke var vaskemaskine installeret i private boliger. Forestil dig, hvordan det må have været at stå her med arme og ben i åens vand, med vaskebræt og sæbe og skrubbe tøj i lange baner. Hvis dit job var at være vaskekone har det ikke engang været dit eget tøj, du stod og frøs for og sled dine hænder, arme og ryg. Det er et job, som ingen moderne børn kan forestille sig hvordan var. Vi voksne kan vel næppe heller. Har du børn med på din tur i Odense, er dette et sted, hvor du roligt kan sidde med dem og forklare, hvor store landvindinger og lettelser moderne maskiner giver i vores hverdag. Læg dertil historien om moderne transportmidler, lige fra letbane til løbehjul og lad dine børn forestille sig, hvordan hverdagen må have været, dengang hovedparten af byens indbyggere kun kunne komme rundt til fods. Hvor mange moderne børn er mon i stand til at forestille sig det scenarie?

Følg åen til højre, for enden af Paaskestræde, så kan du fortsætte din tur langs med Odense Å i en af de grønne oaser i Odense. Du behøver ikke gå ret langt, før du støder på en af de ældste bygninger i byen. Ikke helt nede ved åen, men kigger du til højre, lige før du går under broen, så ser du op mod Odense Adelige Jomfrukloster. I dag en del af Syddansk universitet. Bygningen er ejet af Realdania og som lejer i deres ejendomme accepterer man, at der enkelte dage om året skal være adgang for publikum, der skal have lov til at opleve de historiske bygninger Realdania ejer. Sådan er det også med Odense Adelige Jomfrukloster. Historien om jomfruklostret oplever du bedst på byvandring sammen med en guide, der er god til at fortælle, for det er en længere historie, der involverer en adelig frøken, en arv, en upopulær biskop og kongen.

Odense Domkirke og Knud den Hellige

I stedet for at gå under broen kan du liste op mod netop det adelige jomfrukloster og der dreje til venstre hen mod Odense Rådhus. Lige før du kommer dertil vil du kunne spotte statuen af Knud den Hellige, kongen der blev myrdet i Odense i 1086 i Skt. Knuds Kirke, hvor han søgte tilflugt fra oprørske bønder, der protesterede mod hans skatteudskrivning. Også historien om kong Knud og mordet i kirken opleves bedst sammen med en guide, fordi de mange detaljer farver fortællingen. Det er nemlig bedre at forstå hændelserne, end bare at vide at de fandt sted. Det gør historien meget mere nærværende, selv om den har mere end 1000 år på bagen. Guiden kan også vise dig, hvor i Domkirken du kan se resterne af kong Knud. 

Når du har oplevet Domkirken, hørt historien om Knud den Hellige og de andre interessante historier om Odense Domkirke og hvad der er foregået der, så kan det godt være tid til at sætte sig lige så stille med noget fugtigt til at læske halsen. Om det skal være koldt eller varmt, med eller uden procenter eller om der ligefrem skal være fast føde til at ledsage drikken, så har du adskillige muligheder, hvis du søger mod pladsen foran Odense Rådhus. Der er flere spændende caféer og restauranter og heldigvis er de alle gode, så det er bare at slå sig ned der, hvor du synes der ser mest hyggeligt ud.

Ha’ nu en rigtig dejlig dag i Odense – og efter pausen venter der helt sikkert flere oplevelser om næste hjørne.