Forfatter: Mette Berrig

At lede efter den gode historie, vel at mærke. Det er slet ikke nødvendigt at bevæge sig så langt væk. Der er masser af gode historier helt tæt på. Kender du dem ikke selv, så er der heldigvis hjælp at hente, fortæller Mette Berrig, daglig leder af GuideserviceDanmark.

Hvis du har det som mange andre, så er det fjerne himmelstrøg, der har trukket, når der stod ferie og oplevelse i kalenderen. Hvis du i år vil prøve noget andet, nemlig at holde ferie i Danmark, så er der heldigvis også et hav af muligheder her.

Danmark har masser af skøn natur, hyggelige og charmerende byer og ikke mindst museer, der bestemt er et besøg værd – med og uden børn.

Hvad er det, at en guide kan bidrage med? Fra GuideserviceDanmark lyder det helt korte svar: Det er den gode historie.

En guidet tur igennem den danske natur åbner for mange gode oplevelser med dufte, lyde og balsam for øjet. Hvis I tager turen sammen med guide der virkelig kender sit område, så vil I lære at se på denne egn og på naturen med nye øjne. Og når I kommer hjem vil der være glade minder og der vil også være nye, gode historier at fortælle.

Udover de gode historier bidrager en lokal guide med rigtig meget mere. Guiden viser vej til oplevelser, du formentlig slet ikke vidste, var tilstede. Et rigtig godt eksempel kunne være kloakdækslerne i Odense, der hver især har en historie at fortælle – hvilke ved den lokale guide. Hvis du har børn med, kunne svaret i samme by være: Hvor gemmer alle skulpturerne fra H.C. Andersens eventyr sig – og hvad er fortællingen bag hver skulptur. Her er der helt naturligt to tilgange, nemlig en fortælling for den voksne deltager og en anden for barnet. Det ved guiden.

Det kan være hvorfor en bygning er placeret, hvor den er og hvad det signalerede dengang, den blev bygget. Det samme med dens byggestil. Det er sjældent tilfældigt, og når først man lærer at se dette, så bliver en tur i byen – også på egen hånd en helt anden. Lige pludselig fortæller bygningerne selv historier til øjet.

I naturen vil guiden være den rigtige til at afsløre detaljer, som kun en med lokal viden og en lokal nysgerrighed har. Det kan være historien om beplantningen – hvorfor er det lige disse træer eller planter, der vokser her. Det kan være hvor der er spiselige planter at finde eller fisk at fange og det kan være spejden efter dyrespor og hvor man bedst kan se specielle fugle. På Fyn kan et godt eksempel være en dejlig vandretur til Æbelø, som kun skal foretages, når det er lavvande. Guiden ved hvornår og hvor vandrevejen er og kan på kyndig vis vejlede om oplevelser på den dejlige Æbelø.

En anden måde at opleve naturen på er en guidet cykeltur. Den lokale guide kan nemlig så meget mere end bare at finde den gode cykelvej. Den lokale guide kan også fortælle historien om de ting, I kører forbi og laver strategiske stop, hvor der fortælles og måske smage egnens bedste is – det giver også dejlige pauser, så en guidet cykeltur ikke er strabadserende men netop en oplevelse, der giver inspiration til den efterfølgende snak derhjemme.

Dette med at øge oplevelsen er der mange, der allerede har fundet ud af, er en god idé. I Guideservice Danmark ser de en tendens til, at flere og flere booker en guide til at lave en natur- eller byvandring, når der fejres fødselsdag og de har også booket guider til at tage sig af både bryllupsgæster og konfirmationsgæster. Sidder du nu selv og får lyst til at booke en guide til din næste oplevelse, så er det ganske enkelt hos GuideserviceDanmark, der tilbyder guider i stort set hele landet, både i byer og i naturen, til fods eller på cykel, sågar til en guidet løbetur.

Og tænker du, at guidede ture kun er for seniorer, så tager du helt fejl. Der er mange, der har fundet ud af, at det er en god aktivitet netop også til f.eks. børnegrupper sammen med voksne. Det gode ved at booke en guide er nemlig, at guiden kan målrette historien, ved hvor det er særlig interessant for børn og samtidig kan målrette en anden del af fortællingen til de voksne deltagere.

Herfra lyder anbefalingen – book en guide, næste gang du skal planlægge en aktivitet for en lille gruppe venner eller i familien, hvis I vil have ny, fælles inspiration – også til snakken, når guiden har tage afsked. GuideserviceDanmarks guider står klar – lige her

God sommer i det dejlige danske land